Başarısını sahada ispat etmiş insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında Türkiye, dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer almaktadır.
Diğer taraftan kara ve deniz savunma araçlarında dünyada kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülkeden biriyiz.
Milli savunma projesi sayımız 850’yi aşmış durumda.
Türkiye, geçmişte küresel savunma sanayi pazarında sadece alıcı olarak değerlendirilirken, bugün önemli bir üretici ve ihracatçı konumuna yükselmiştir.
Paramızla dahi bize verilmiyordu. Halen ambargolarla karşı karşıyayız kötü komşu insanı ev sahibi yapar diye bir söz var.
Savunma ve havacılık sanayii sektörü, Ekim ayında 514 milyon 746 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.
2023 yılının ilk on ayındaki toplam sektör ihracatı 4,3 milyar dolara ulaştı. 2023 sonuna kadar hedefimiz 6 milyar dolar.
Bu doğrultuda Savunma Sanayii Başkanlığımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın “Türkiye, savunma sanayiindeki tüm stratejik ihtiyaçlarını kendisi tasarlayabilir, geliştirebilir, üretebilir, bunların ihracatını yapabilir hale gelene kadar durmayacağız, dinlenmeyeceğiz, gece gündüz çalışacağız” sözleriyle ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir.
Sadece bu yıl içinde gerçekleşen başarılara baktığımızda dahi savunma sanayi alanında ne kadar yol katedildiği ortaya çıkacaktır.
Bu yıl içinde;
- Dünyanın ilk SİHA gemisi, ülkemizin en büyük askeri gemisi olan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemimiz TCG ANADOLU, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.
- ULAQ silahlı insansız deniz aracımızın seri üretimine başladık. SANCAR, SALVO, MARLİN ASV İDA’larımızın geliştirmesi sürüyor.
- Milli Muharip Uçağımız KAAN hangardan çıkıp motorunu çalıştırdı, uçuş testleri için çalışmalara başlandı. İlk uçuşun 2023 yılında gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Yine yıl sona ermeden MMU’nun seri üretimine başlanması hedefleniyor.
- Bayraktar KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağımız ilk uçuşunu yaparak, bu alanda dünyada öncü oldu. Muharip İnsansız Savaş Uçağı KIZILELMA’nın çeşitli uçuş manevra testleri ve mühimmat entegrasyonlarına devam ediliyor.
- ANKA-3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi taksi testlerine başladı ve daha yüzlerce projemiz devam ediyor.
Her bir projemiz ayrı bir başarı hikâyesi ve gerisinde nice fedakârlıklar, emekler, çabalar var.
Türkiye Yüzyılı’nda deniz sistemlerinden havacılık sistemlerine, kara araçlarından motor geliştirme projelerine uzay çalışmalarından elektronik harp, radar ve füze mühimmat projelerine pek çok alanda konumumuzu güçlendireceğiz.
Yükselen savunma sanayi ekosistemiyle Konya’nın bu doğrultuda önemli katkılar vereceğine inanıyorum.
Konya, İpek Yolu güzergahında üretim ve ticarette tarih boyunca önemini korumuş bir şehrimizdir.
Otomotiv sektörü, makine ve ekipman sektörü, ana metal sanayi, tarım ve gıda sektörü, kauçuk ve plastik sektörü başta olmak üzere bir çok alanda Türkiye’nin önde gelen üretim üstlerindendir.
Savunma sanayi ile medikal, raylı sistemler, enerji, yazılım, sağlık, lojistik sektörlerinde de Konya sanayisi söz sahibidir.
Konya Savunma ve Havacılık Ekosistemi;
- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın “milli teknoloji hamlesi” destekleri,
- Savunma Sanayi Başkanlığımızın Teknolojik Derinlik-Küresel Etkinlik ve Yerli Tedariğin Geliştirilmesi Alt Sistem Sahipliği teşvikleri,
- Mevlana Kalkınma Ajansı ve tüm yerel paydaşlarla yürütülen mevcut sektörlerin kurumsal ve teknolojik dönüşümünü sağlamaya yönelik çalışmalar ile ülkemizin en güçlü ve organize ekosistemlerinden birisi haline gelmiştir.
2022 yılında 135,8 Milyon Dolar ihracat yaparak, Türkiye’de en fazla Savunma ve Havacılık İhracatı yapan iller arasında Konya 4. Sırada yer almaktadır.
Konya’daki savunma ekosistemin tarihsel temelleri aslında Huğlu’da başlayan ve bir kalkınma modeli haline dönüşen silah imalat ekosistemine yani 108 yıllık bir geçmişe dayanmaktadır.
Bu köklü geçmişiyle bugün tabanca ve askeri amaçlı olmayan ateşli silahlar ve benzeri aletler sektöründe 90 firma ile hem en çok üreticiye sahip il, hem de en büyük üretim kapasitesine sahip il konumundadır.
Konya girişimci atmosferi sürdüren bir ilimiz.
Biliyorsunuz Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını geride bıraktık simdi yeni bir yüzyıla giriyoruz Türkiye Yüzyılı. Konya öncü illerinden birisi olacak.
Ülkemizin Yerli ve Milli Savunma Sanayii politikasına Konya’dan oluşturulan sağlam ekosistemle azami destek bekliyoruz.
Savunma Sanayii Alanındaki 136 Milyon Dolarlık ihracatın orta vadede 600 Milyon Dolara yükseleceğine,
SSB Listesinde bulunan 3 Konyalı Yerli Ana Yüklenici Firma sayısının en az 10’a çıkacağına,
Konya Teknoloji Endüstri Bölgesinde yeni Ana Savunma Sanayi Yatırımları göreceğimize ve katma değerli üretimin artacağına inanıyorum.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Mevlana Kalkınma Ajansı eliyle hazırladığı “Konya ve Karaman’daki Savunma Sektörü Kabiliyet Atlası” çalışmasına göre bölgede potansiyel büyük.
Diğer taraftan Konya Sanayi Odası’nın savunma sanayii sektörünü geliştirmek ve bölgede sektörel anlamda bir ekosistem oluşturmak amacıyla kümelenme faaliyetleri ve tedarikçi geliştirme programları takdire şayan.
Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşması vesilesiyle özellikle yurtdışından sektöre ilgi duyan yatırımcıları Konya’nın sahip olduğu üretim potansiyelini değerlendirmeye davet ediyorum.
Proje bazlı olarak değişik ülkelerle işbirliklerine gitmek durumdayız. Önümüzdeki yıllarda uluslararası sistemle daha farklı açılımlar da gerçekleştireceğiz.
Üniversiteleri, teknokentleri, organize sanayi bölgeleri ve köklü girişimcilik kültürüyle Konya, savunma sanayi alanında Anadolu’nun marka şehri olarak konumunu güçlendirecektir.
Yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı önceleyen politikalarla üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.
7’inci Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları programının düzenlenmesinde emeği geçen Savunma Sanayi Başkanlığımız ve Konya Sanayi Odası’na, tüm paydaşlara, kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.
Yurtdışından programa gelen misafirlerimizin Konya’nın manevi ve kültürel iklimini de teneffüs ederek ülkelerine sağlıkla dönmelerini temenni ediyorum.
Konya sanayi ekosistemine güvenimizi, inancımızı yineliyor programın hayırlı sonuçlar üretmesini diliyorum.