Konuttan otomobile kadar birçok kredi alanında frene basılmasıyla beraber kredi kartı harcamalarındaki artış hız kazandı.
Başta konut ve otomobil olmak üzere kredilerde frene basılırken, kredi kartı harcamalarındaki artış sürüyor. Enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı kullanımının azaltılması için kredi kartı limitleri ve taksit sayılarında bir dizi düzenleme hayata geçirilirken, bankaların son tedbiri, kartların kullanım alanları konusunda oldu.
BU İŞLEMLERİ YAPA KARTLAR KAPATILACAK
Bankalardan kredi kartı müşterilerine yapılan uyarıda, kredi kartıyla döviz, altın, kripto varlık alımı yapılması, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, “makul gerekçesi olmayan transferler” gerçekleştirilmesi nedeniyle kartların kullanıma kapatılabileceği bildirildi.
Enflasyonla mücadele kapsamında bir dizi program hayata geçirilirken yeni adımların gelebileceği sinyali verildi. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar, kredi kartı kullanımının arttığına dikkatleri çekerek “Enflasyona etkisini yönetmek gerekiyor” dedi. Türkiye’de kredi kartı sayısı 120 milyona yaklaştı. Kredi kartı kullanımı da geçen yıla göre yüzde 124 arttı. Yani kredi kartlarına kısıtlama gelebilir.
Kredi kartlarına yönelik düzenlemeler konusunda da kredi kartlarının kullanımında taksit ve limit sınırlamalarının artırılması gerektiğini dile getiren Çakar, bu tür önlemlerin ekonomik dengeyi koruma adına önemli olduğunu ifade etti.
BDDK’nın verilerine göre 19 Ocak 2024 haftası itibarı ile bireysel kredi kartı hacmi, 1 trilyon 172 milyar lira oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu tutar 459 milyar liraydı. Bireysel kredi kartı hacminde bir yıllık artış, yüzde 155’e yükseldi.2024 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda kredi kartları ile yapılacak olan mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme sürelerinin analiz edileceği, gerekirse ilave tedbir alınacağı belirtildi.